Informácia o stave prebiehajúcich JPÚ

10.11.2015 11:32

Informácia je aktuálna k termínu "september 2015" a bola prednesená na VZ Lesného pozemkového spoločenstva

v Záhorskej Bystrici:

JPÚ

Druhým problémom, tiež ošemetným sú Jednoduché pozemkové úpravy, s ktorými sa v Bystrici trápime už niekoľko rokov. V tejto oblasti urbár vlastní asi 13 ha pozemkov.

Všetci viete, že Výbor a ja osobne spolu z väčšinou Vás sme boli a doteraz sme proti týmto pozemkovým úpravám. Založili sme občianské združenie, vyvinuli sme obrovské úsilie, vrátane súdnych žalôb, aby sme tieto zastavili. Nepodarilo sa, aj vďaka asi 60% vlastníkov z Bystrice, ktorý svoje pozemky predali, v samých začiatoch a myslím si že pod cenu. 

Všetkým týmto úsilím sme dosiahli, že investor týchto úprav a Obvodný úrad, ktorý ich vykonáva, začali brať naše spoločenstvo vážne nie ako protivníkov, ale ako partnerov. V súčasnosti je stav taký, že naša žaloba o neplatnosti vyhlásenia bola súdom zamietnutá a JPÚ prebiehajú v zmysle zákona ďalej.

OÚ spracoval návrh Všeobecných zásad funkčného usporiadania pozemkov, ktorý bol zverejnený a všetci vlastníci sa k tomuto návrhu mohli vyjadriť.  Asi pätnásti podali námietky, títo boli na OÚ osobne rokovať a vzájmne si vysvetlili stanoviská. Po zapracovaní námietok OÚ zaslal výsledné zásady na Magistrát a na OÚ odbor opravných prostriedkov na odsúhlasenie. Odbor požadoval doplniť zdôvodnenie “záberu polnohospodárskej pôdy”, čo spracovateľ do návrhu zapracoval a 18.8. to opätovne zaslal na odsúhlasenie. Zatiaľ odpoveď na OÚ neprišla.

V ďaľšom kroku by mal byť spracovateľom vypracovaný návrh zásad pre umiestnenie nových pozemkov, čo by malo prebehnúť rovnakým spôsobom. Teda mali by to zverejniť, prejednať námietky a po ich zapracovaní odsúhlasiť – tu by mali byť známe už konkrétne pravidlá ako sa bude riešiť proces zlučovania a následne umiestnenia nových pozemkov. Zásady bude schvalovať OÚ Pozemkovo- lesný odbor.

Potom by mala začať najdôležitejšia časť, osobné rokovania s každým vlastníkom, kde by nám mali ukázať kde máme súčasné parcely a kde sa navrhuje nové umiestnenie.  Tu bude dôležité, že každý sa bude musieť osobne vyjadriť, či súhlasí z novým umiestnením. Ak viac ako tretina vlastníkov nebude súhlasiť s týmto umiestnením pozemkové úpravy budú zastavené. 

Pozemkové úpravy stále nemajú ustanovené Predstavenstvo združenia účastníkov pozemkových úprav. Toto môže ustanoviť len Zhromaždenie vlastníkov. Podľa vyjadrenia OÚ, tento plánuje zvolať Zhromaždenie na február budúceho roku, kedy by Ste mali byť všetci pozvaní a zvoliť si predsedníctvo. Verím, že dovtedy ešte nebudú schválené žiadne dôležité dokumenty a budeme sa môcť na tom aktívne podieľať.

Iste Ste sa, tak ako aj ja dopočuli, že v určitej časti zase začali výkupy. Ide o tú oblasť cca 70 ha kde majú byť sklady Wolksvágenu. Tu prebiehajú priame rokovania z vlastníkmi, ktorí tam majú pozemky a je to výhradne medzi predávajúcim a kupujúcim. Každý si môže vyrokovať také podmienky na akých sa dohodnú. To je mimo pozemkových úprav.

Ďakujem za pozornosť.