Poznámky k postupu v JPÚ

12.07.2013 13:23

Poznámky k postupu v prebiehajúcich JPÚ

v časti k.ú. Záhorská Bystrica a k.ú. D.N.Ves.

 

Obvodný pozemkový úrad v Bratislave, Odbor prvostupňového rozhodovania rozposlal v tomto čase jednotlivým vlastníkom pozemkov nachádzajúcich sa v obvode pozemkových úprav Register pôvodného stavu na jeho odsúhlasenie.

 

Na základe informácií od vlastníkov, ktorí postup pri JPÚ konzultovali na OPÚ, OPÚ predpokladá zvolanie ďalšieho zhromaždenia vlastníkov a schválenie stanov. Tiež sme boli informovaní, že na ďalšie úspešné pokračovanie JPÚ je potrebný súhlas s novým navrhovaným stavom vlastníkov, ktorí vlastnia min. 71% rozlohy pozemkov v rámci obvodu JPÚ.

 

Text poznámok vznikol na základe dielčich konzultácií s právnikmi a predstavuje rôzne právne názory, ktoré nemusia byť zhodné s právnym názorom povoľujúceho orgánu. Z tohto dôvodu je potrebné tento text brať nie ako záväzný, ale ako vysvetlujúci a osvetový materiál, ktorý nám ako vlastníkom (neexistuje Združenie účastníkov ) zo strany OPÚ absentuje. Je potrebné ho brať ako jeden z názorov, ktorý má za cieľ prispieť, v prípade že budú JPÚ naďalej postupovať podľa zákona, aby bol pri ich skončení spokojní, čo najväčší počet účastníkov týchto úprav.

 

Poznámka 1: Register pôvodného stavu bol zaslaný v zmysle zákona všetkým vlastníkom, teda aj tým, ktorí vlastnia len podiely v rámci spoločnej nehnuteľnosti patriacej pôvodne Spolku bývalých urbarialistov v Záhorskej Bystrici (v súčasnosti LPS v Záhorskej Bystrici.) Ide o podiely v PKV 418, LV 6363. Títo vlastníci neboli v rámci prieskumu pri povolovaní JPÚ oslovení a teda nemali možnosť vyjadriť svoj súhlas alebo nesúhlas z JPÚ.

 

Poznámka 2: Obvodný pozemkový úrad  sa v Rozhodnutí o povolení JPÚ spis.zn.: 1154/09/0156/12/KVA zo dňa 24.1.2012 v časti XII. zaviazal zvolať “osobitné stretnutie jednotlivých podielnikov spoločnej nehnuteľnosti nachádzajúcej sa v obvode JPÚ, ako účastníkov podľa ust. §6 ods.1 písm. a) zákona  č. 330/1991 Zb. za účelom ich informovania o možnosti rozdelenia spoločnej nehnuteľnosti v JPÚ, pričom na tomto stretnutí im OPÚ poskytne možnosť hlasovania o tom, či chcú rozdeliť spoločnú nehnuteľnosť…” Napriek tomu že OPÚ tento verejný záväzok nesplnil, rozposlal Register pôvodného stavu spolu s dotazníkom, ktorý má slúžiť ako prípravné podklady pre nové usporiadanie pozemkov (doteraz nebolo zvolané opakované ustanovujúce zhromaždenie účastníkov JPÚ, neboli schválené stanovy zhromaždenia ani Zásady usporiadania nových pozemkov (ZUNP). Vlastníci nedostavajú žiadne informácie a vysvetlenia.

 

Poznámka 3: Do obvodu JPÚ boli začlenené aj pozemky spoločnej nehnuteľnosti nachádzajúcej sa v PKV 418, v súčasnosti na liste vlastníctva LV 6363 v obhospodarovaní LPS v Záhorskej Bystrici. Keďže v Záhorskej Bystrici nebolo nikdy založené pasienkové spoločenstvo, neboli v spoločenstve ani žiadne pasienky v tomto zmysle využitia. Vždy to boli lesné pozemky, pozemky okolo potokov, prirodzené mokrade, remízy, cesty, vetrolamy…, ktoré mali a aj teraz majú pre krajinu a hospodárenie v nej z hľadiska enviromentálneho nenahrahraditeľný význam. Ide o tzv. obslužné pozemky, ktoré nemali význam z hľadiska priameho hospodárenia pre jednotlivých vlastníkov, avšak mali a aj majú nenahraditelný význam z hľadiska spoločného. Bez plnenia tejto ich funkcie nie je možné kvalitné užívanie ostatných pozemkov. Ich zničenie (k čomu dôjde v prípade ich rozdelenia v novom usporiadaní), poruší prirodzené biotopy krajiny a môže spôsobiť nenahraditeľné škody z pohľadu ďalšieho zmysluplného využívania tohto územia.  Sme toho názoru, že pozemky spoločnej nehnuteľnosti v týchto prípadoch by mali zostať na pôvodných miestach a ich enviromentálna funkcia by mala zostať zachovaná. 

 

Poznámka 4: Dotazník.

 

časť Úvod: V dotazníku nie je uvedené:

·      zákon o ochrane osobných údajov

·      dôvod prečo má byť uvedený dátum narodenia, IČO, adresa trvalého pobytu (sídlo), kontaktné údaje

·      spôsob vyhodnotenia odpovede NEVIEM pri spracovaní zásad umiestnenia nových pozemkov (odpoveď môže mať tiež význam “nerozumiem” a vtedy príde k skresleniu interpretácie)

·      spôsob spracovania dotazníka po vyhodnotení (dotazník obsahuje osobné údaje, ktoré nie sú potrebné po vytvorení zásad umiestnenia nových pozemkov, bude dotazník komisionalne skartovaný ?, nedôjde k zneužitiu ?…)

·      spôsob akým bude účastník konania informovaný o výsledku prieskumu

·      kým bol dotazník vypracovaný

·      garancia, že nebudú údaje zneužité pre komerčné potreby žiadateľa o JPÚ

 

časť Odpovede:

1.     pozemkové úpravy sa vykonávajú na poľnohospodárske využitie, preto je vecou vlastníka ako sa rozhodne po skončení pozemkových úprav. (nebolo zvolané zhromaždenie, neboli schválené stanovy, Všeobecné zásady využitia územia, Zásady umiestnenia nových pozemkov, neprebehla osobná konzultácia z vlastníkom – postup 1. - §9 ods. 1,3,10,11,12.    2. - §10 ods.2. ods.1 písm. c, §10 ods. 2,4,5,6.   3. - §11 ods. 12,1,6, 18 (Dotazník predbieha zákon)

2.     Nie je zákonným ani iným dôvodom informovať štátnu správu, alebo iné osoby o svojich zámeroch

3.     Je výlučne súkromná vec vlastníka za akú kúpnu cenu odpredá svoje vlastníctvo (v súčasnosti ani v budúcnosti nie je záruka, že žiadateľ o JPÚ bude odkupovať tieto nehnuteľnosti)

4.     Ak chce vlastník (má úmysel) odpredať alebo kúpiť pozemok tak nie je vhodné ani potrebné svoj zámer prezentovať cez OPÚ, geodeta a zvlášť cez žiadateľa o JPÚ

5.     Toto je osobná vec vlastníka a nesúvisí to z JPÚ

6.     Vlastníci v drvivej väčšine nemajú vedomosť, kde sa ich pozemky nachádzajú. Informácia mala byť podaná zhotoviteľom JPÚ zaslaním grafickej časti, ktorá mala tvoriť súčasť RPS (RPS nie je potvrdený zhotoviteľom a bez súhlasu vlastníka sa tu uvádza jeho rodné číslo !!!)

Predstava vlastníka nemôže byť rešpektovaná z dôvodu, že nevie kde sa jeho vlastníctvo nachádza, nie sú známi vlastníci v obvode JPÚ a zákon uvedené možnosti neumožňuje. Nie je možné brať na vedomie tento bod.

7.     Uvedené je možné považovať za zavádzajúce. Cieľom JPÚ je sceliť rozdrobené vlastníctvo a vytvoriť nové pozemky bez spoluvlastníctva

8.     Tu je možnosť žiadať, aby sa pozemky vrátili do vlastníctva na pôvodnom umiestnení z registra E do registra C, ako boli pred zlúčením dané do užívania JRD Devín.

časť Poučenie:

Text naznačuje, že uvedené návrhy a požiadavky vlastníkov v dotazníku nebude možné zrealizovať z dôvodu, že nie sú v súlade zo zákonom č. 330/1991 Zb.

Kritéria navrhované na podklade zistených skutočností a na vyhotovenie dotazníkovej ankety nie sú stanovené zákonom. Dotazník bol vyhotovený na základe Metodickej pomôcky, ktorá nenahrádza zákon, z čoho je evidentné, že vlastník je zavádzaný do omylu a hlavne ten, ktorý nebol zo strany OPÚ a zhotoviteľa pravdivo a dostatočne informovaný na Zhromaždení účastníkov PÚ, osobnou konzultáciou (zákonná povinnosť) o svojom zámere, o výhodách PÚ.

 

Je dôležité na základe uvedených skutočností, aby vlastníci zodpovedne zvážili zámer s pozemkami a uvážene vypisovali dotazník. Je jasné, že na základe dotazníka chce spracovateľ získať od vlastníkov informácie na iný účel, lebo nebude možné všetky priority rešpektovať zo zákonného dôvodu. Poloha nového pozemku musí byť primeraná. Zhotoviteľ sa musí riadiť pravidlami prijatými a schválenými účastníkmi konania JPÚ, v rámci schválenia zásad umiestnenia nových pozemkov. Každý prípad je potrebné posudzovať jednotlivo osobnou konzultáciou (zo zákona).

 

Sme naďalej toho názoru, keďže v Záhorskej Bystrici prebieha ROEP, pozemkové úpravy by mali byť do doby jeho ukončenia pozastavené. Pozemkové úpravy nepostupujú podľa zákona č. 330/1991, predbiehajú zákonu.