Prečo vzniklo Občianske združenie Pozemky ZB

06.09.2011 18:28

 Vážení spoluobčania,

                 ako vlastníci pozemkov nachádzajúci ch sa na katastrálnom území Záhorská Bystrica, Lamač a Devínska Nová Ves, iste máte vedomosť, že Obvodný pozemkový úrad v Bratislave Trenčianska 55, 821 09 Bratislava 2 povolil rozhodnutím OPÚ 1153/09/600/10-PBO zo dňa 4.2.2010 jednoduché pozemkové úpravy k nehnuteľnostiam v časti k.ú. Záhorská Bystrica a rozhodnutím 1154/09/597/10-PBO zo dňa 4.2.2010 jednoduché pozemkové úpravy k nehnuteľnostiam v k.ú. Devínska nová Ves.

Obvodný pozemkový úrad zvolal zhromaždenie účastníkov JPÚ v časti Záhorská Bystrica a v časti k.ú. Devínska Nová Ves na deň 30.6.2010. Na zhromaždení si účastníci JPÚ v súlade s § 23 a nasl. zákona č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, obvodných pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách (ďalej len „zákon“) schválili vznik Združenia účastníkov JPÚ, schválili stanovy združenia a zvolili si 15 členné  predstavenstvo. Ako iste viete, Združenie účastníkov JPÚ bolo zvolené proti vôli žiadateľa o JPÚ spoločnosť CENTROP s.r.o. a Obvodný pozemkový úrad odmietol Združenie účastníkov JPÚ zapísať do zoznamu združení napriek tomu, že Listom doručeným Obvodnému pozemkovému úradu v Bratislave dňa 8.7.2010 predseda združenia Ing. Jozef Mok požiadal o zápis Združenia do registra združení.

Členovia Združenia JPÚ sa napriek odmietavému postoju Obvodného pozemkového úradu vo veci zákonností prebiehajúcich pozemkových úprav obrátili na celý rad inštitúcii napr.  Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja, Krajský pozemkový úrad, Krajskú prokuratúru. Krajská prokuratúra podala protest proti rozhodnutiu o povolení jednoduchých pozemkových úprav, ktorému Obvodný pozemkový úrad v plnom rozsahu vyhovel a rozhodnutie OPÚ 1153/09/600/10-PBO dňa 24.2.2011 zrušil.

Rozhodnutím o zrušení rozhodnutia o povolení jednoduchých pozemkových úprav, však konanie o pozemkových úpravách neskončilo. Konanie sa vrátilo do počiatočného štádia jednoduchých pozemkových úprav teda v platnosti ostalo Nariadenie konania o začatí pozemkových úprav (prípravné konanie) za účelom

a) preverenia dôvodov, naliehavosti a hospodárskej účelnosti vykonania pozemkových úprav

b) určenia hraníc obvodu pozemkových úprav, určenia pozemkov, ktoré sú vyňaté z pozemkových úprav.

 Dňa 30.8.2011 sa uskutočnilo pracovné stretnutie zvolané Obvodným pozemkovým úradom, na ktorom bol vytvorený prípravný výbor na prípravu JPÚ a bola zriadená komisia na zisťovanie priebehu hraníc obvodu JPÚ.

 

Vážení spoluobčania,

 

z vyššie uvedených skutočností je zrejmé, že jednoduché pozemkové úpravy dotýkajúce sa aj Vašich pozemkov neskončili, iba sa konania o nich začali znovu. Nakoľko zrušením Rozhodnutia o povolení JPÚ zaniklo aj Združenie účastníkov JPÚ, jeho členovia sa dohodli na spoločnom postupe s cieľom chrániť záujmy individuálnych vlastníkov pozemkov založením občianskeho združenia „Pozemky ZB“. Veríme, že aj Vašim členstvom v združení dosiahneme taký počet členov združenia, že v spoločnom a jednotnom zastupovaní a konaní budeme mať taký rozhodujúci hlas, že budeme môcť presadzovať záujmy členov združenia tak, aby uskutočnením JPÚ nielenže neboli poškodení, ale naopak, aby sa ich pozemky zhodnotili.

Združenie pracuje na princípe dobrovoľnosti, predstavenstvo združenia za prácu pre združenie nie je odmeňované a ani v budúcnosti odmeňované nebude. Členské príspevky schválené združením sú určené výlučne na úhradu účelne vynaložených nákladov spojených s činnosťou združenia.

 

Členom združenia sa môžete stať tak, že vyplníte Žiadosť o prijatie za člena združenia a uhradíte členský príspevok, ktorý je určený vo výške 30,- Eur. Vznik členstva podlieha schváleniu prijatia predsedníctvom združenia.

 

Ak Vás naša aktivita zaujala, prosíme informujte Vašich priateľov a známych, ktorých sa JPÚ dotýkajú rovnako ako nás.